e-mail: info@chirurgennoordwest.nl


Operatie aan een bursa (slijmbeurs op bijvoorbeeld knie of elleboog)

Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van de geÔrriteerde slijmbeurs en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Wat is een slijmbeurs?

De slijmbeurs is een soort stootkussentje op uitstekende botdelen of tussen botdelen in en is normaal altijd aanwezig. De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog en knie. De slijmbeurs kan door een klap, een val of chronische irritatie zodanig beschadigd worden dat deze zich vult met bloed. Op dat moment kan men meestal volstaan met het leegzuigen van de slijmbeurs. Anders is het, wanneer de slijmbeurs herhaaldelijk wordt beschadigd. Door het neerslaan van de eiwitten aanwezig in de slijmbeurs na de bloeduitstorting en door de verdikking van de slijmbeurswand, kan er een blijvende zwelling met vochtophoping en irritatie ontstaan. Het steunen op de elleboog of op de knie is dan pijnlijk. Als er bacteriŽn in een slijmbeurs komen en een ontsteking ontstaat kan acute chirurgische behandeling noodzakelijk zijn.

De behandeling

Als eerste stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een corticosteroÔd-preparaat met verdovingsvloeistof in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, is het het beste tot operatieve verwijdering van de slijmbeurs te besluiten. In bijna alle gevallen kan de operatie onder plaatselijke verdoving geschieden. De holte die dan ontstaat vult zich in het algemeen met wat bloed, hierdoor kan het lijken alsof de ingreep niet het gewenste resultaat heeft gehad. Deze zwelling verdwijnt echter, alhoewel dit soms enige maanden kan duren. Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het opensnijden van de slijmbeurs. De inhoud kan gemakkelijk naar buiten komen.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Natuurlijk kan er een nabloeding optreden of kan de wond gečnfecteerd raken. Dit komt gelukkig weinig voor. Een recidief is ook mogelijk: de slijmbeurs komt dan weer terug.

De nabehandeling

Veel pijnklachten zult u, als de verdoving uitgewerkt is, niet hebben. Na een of twee dagen kan het drukverband verwijderd worden. U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunkous.

Terug naar begin van de tekst